Hrátky s žaludy


 S podzimem přichází i žaludová sezóna. Stačilo je utrhnout a vyrobit třeba nějakou krásnou dekoraci. Nebo bych z nich mohla něco dobrého uvařit? Ale ne, já je nechala pěkně růst a udělala pár fotek! 😊


Věděli jste, že plod dubu lze považovat za zdravou superpotravinu? 


Žaludy dostaly pověst, že jsou toxické a nezdravé. Ale je tomu skutečně tak? Pravdou je, že surové žaludy obsahují potenciálně škodlivé rostlinné sloučeniny nazývané jako třísloviny (taniny). Ve vysokém množství mohou poškodit zdraví člověka. Řadí se mezi antinutriční látky, které způsobují nižší využitelnost bílkovin či minerálních látek. Na druhou stranu žaludy obsahují zdravé tuky, vitaminy (A, E), minerální látky (železo, mangan), vlákninu a antioxidanty. To pak naopak vede ke zlepšení lidského zdraví. Co s tím? Nejíst žaludy syrové! Taniny můžeme odstranit louhováním nebo vařením.
 
 
A teď malá anketa: Která úprava se vám líbí více? 😏


 1

 

2



 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Podzimní pampeliška a sedmikráska

Potkala jsem tygra